Nyt site skal hjælpe danske virksomheder igang med cirkulær økonomi

genanvendt plast

Miljøstyrelsen har netop åbnet sitet CirkulærVirksomhed.dk, som skal give små og mellemstore virksomheder mere viden om cirkulær økonomi. Plastindustriens miljøpolitiske chef Christina Busk slår fast, at mange plastvirksomheder vil have gavn af at have ekstra fokus på den cirkulære tankegang.

Del:

En undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at ni ud af 10 af de små og mellemstore virksomheder er positive over for cirkulær økonomi, og størstedelen arbejder allerede med cirkulær økonomi i hverdagen.

– Det er positivt, at kendskabet til cirkulær økonomi når ud i stadig flere virksomheder, og at så mange af dem er positivt indstillet. Det tyder på, at der er et stort potentiale, som miljøet og virksomhederne kan få glæde af. Nu lancerer vi en ny portal, der kan hjælpe dem, siger Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Den nye portal hedder CirkulærVirksomhed.dk,  og den skal skal give små og mellemstore virksomheder mere viden om cirkulær økonomi.

Her kan de få informationer om, hvordan man gør sin produktion grønnere, og hvordan man kan bruge en grøn profil i markedsføringen af virksomheden. Samtidig er der inspiration fra en række virksomheder, som i dag arbejder med cirkulær økonomi.

CirkulærVirksomhed.dk skal med andre hjælpe de mange virksomheder, der holder sig tilbage fra genanvendelse og reduktion af spild i produktionen, fordi de mangler viden om emnet. Lidt over halvdelen af virksomhederne i Miljøstyrelsens undersøgelse mener, at de ikke ved nok om cirkulær økonomi til at anvende det i virksomheden.

Plast spiller en central rolle i den cirkulære økonomi

Miljøpolitisk chef i Plastindustrien, Christina Busk, håber, at sitet også kan få flere plastvirksomheder til at arbejde cirkulært. Ifølge hende er der nemlig ikke tvivl om, at den cirkulære tankegang er kommet for at blive:

– I 2050 forventes vi at være 9,7 mia mennesker i verden. I 2030 forventes der at være 3 mia. flere middelklasseforbrugere ifht. 2009 i verden. Derfor vil presset på verdens naturressourcer blive øget markant, så der skal tænkes i nye produktionsmetoder og handlemåder.

Christina Busk fortsætter:

– I fremtiden skal plastmaterialer i langt højere grad genanvendes, så et cirkulært ressourceflow kan skabe nye råvarer og mere værdi ud af plastmaterialerne. Omstillingen til en cirkulær økonomi kommer ikke af sig selv. Det kræver nytænkning af design og takeback-systemer, hvilket gøres bedst i et samarbejde på tværs af leverandørkæden. Et skridt på vejen for den enkelte virksomhed er at besøge CirkulærVirksomhed.dk, hvor der er relevant information og flere konkrete værktøjer, der kan understøtte de cirkulære ambitioner.