PlastBlog: Vi skal genanvende langt mere af vores emballage

Danskerne foretrækker plast, når det kommer til emballage af fødevarer. Plastindustriens miljøpolitiske chef, Christina Busk, giver i dette indlæg sine bud på, hvordan vi får genanvendelsen til at følge med.

Del:

Meget få danskere kan forestille sig en hverdag uden plast – især ikke med hensyn til opbevaring af deres fødevarer. Sådan lyder en af konklusionerne i en analyse, som vi tidligere på året fik lavet omkring danskernes holdning til plast på forskellige områder.

Analysen viser således, at hele 53 pct. af danskerne foretrækker plast, når de skal opbevare deres mad og fødevarer. Det er en klar førsteplads foran de 21 pct., der foretrækker pap eller papir.

 

 

Jeg mener, at det er et super flot tal. Først og fremmest viser det nemlig, at et stort flertal af forbrugerne forbinder plastemballage med dets praktiske og gavnlige kvaliteter.

Plastemballagen har mange miljøfordele

Jeg er rigtig glad for, at danskerne overordnede er så positive omkring emballage i plast. Flere undersøgelser dokumenterer nemlig, at plastemballage har mange positive egenskaber i forhold til miljø og klima. Emballagen beskytter sit indhold, forlænger madvarernes holdbarhed markant og mindsker vores madspild.

Fx kan vi forlænge holdbarheden af oksekød med 5-10 dage, hvis vi emballerer kødet i plast. 1 kg oksekød kræver 13,3 kg CO2 at producere. Emballagen kræver 8 g CO2 at producere. En markant gevinst for en virkelig lille investering!

På samme måde kan en plastindpakket agurk holder sig frisk i op til 14 dage, mens en uindpakket agurk kun kan holde sig frisk i 3 til 7 dage. Emballagen vejer 1,5 g og koster så godt som ingen CO2 at producere. Du kan læse mere om fordelene ved plastemballage i den her glimrende artikel fra Samvirke.

Når vi er færdige med at bruge emballagen, kan vi bruge den til nye produkter. Det gør vi allerede i stor stil. I vores katalog omkring plastgenanvendelse i Danmark kan du fx læse om Letbæk Plast, der med succes genanvender plastposer. Poserne indkøber Letbæk Plast primært fra supermarkeder, hvorefter de renses og smeltes om til dækbånd, kabelrør, vejpæle og mange andre nyttige ting.

På samme måde kan en plastindpakket agurk holder sig frisk i op til 14 dage, mens en uindpakket agurk kan holde sig frisk i 3 til 7 dage. Plastemballagen vejer 1,5 g.

Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien

Stort potentiale i at øge genanvendelsen af emballage

Der skal dog ikke være nogen tvivl om, at netop genanvendelsen af plastemballage er et område, hvor vi kan blive langt bedre. Tal fra PlasticsEurope viser, at mens Danmark indtager en flot europæisk fjerdeplads i genanvendelse af plastem­ballage fra erhvervene, så ligger vi allersidst, når det kommer til plastemballage fra husholdninger. Det skal vi naturligvis lave om på.

Den opgave kræver, at vi indretter vores affaldssektor anderledes, men det kræver også en omstilling i den måde, vi designer og producerer emballage på. En stor del af den emballage, der er på markedet i dag, er nemlig af forskellige grunde rigtig svær at bruge igen til nye produkter.

The Ellen MacArthur Foundations rapport ’The New Plastics Economy’ konkluderer, at 30 pct. af den nuværende plastemballage fundamentalt skal re-designes, hvis den skal kunne genanvendes. Samme rapport konkluderer samtidig, at 50 pct. af den nuværende plastemballage vil være særdeles økonomisk attraktiv at genanvende, hvis design og indsamlingsstrukturer bliver justeret.

Vi genererer anslået 323.000 tons plastaffald i Danmark om året. Heraf er emballage den klart største fraktion med 216.000 tons. Kan vi finde de rigtige løsninger her, er derfor et stort potentiale!

“Forum for cirkulær plastemballage” skal skabe nye forretningsmodeller

Det er baggrunden for, at vi Plastindustrien er lige på trapperne med et initiativ, vi kalder ”Forum for cirkulær plastemballage”. Produktion og udvikling af plastemballage er en dansk styrkeposition. Vi har en lang række virksomheder, der løbende udvikler innovative og prisvindende produkter. Det er også en sektor med mange arbejdspladser og en stor eksport.

Formålet med vores nye forum er at udnytte og videreudvikle vores styrkeposition, så Danmark kan komme helt frem forrest i feltet, når det kommer til at gøre emballageforbruget cirkulært.

Vi løftede lidt af sløret på årets Folkemøde, hvor vi fik utrolig meget positiv respons. Vi kan snart fortælle meget mere!