Firas med sammen med kollegaerne på Stoko Plast

Stoko Plast fik flygtning i praktik med succes

Nyt integrationsinitiativ vakte først skepsis hos direktør Morten Wulff Larsen, men tvivlen blev siden gjort til skamme, efter at han ansatte syriske Firas som led i nyt integrationsprogram.

Del:

Tre af verdens største lastbilsproducenter henter vigtige komponenter i den vestjyske by Lem. Her producerer virksomheden Stoko Plast udvendige solskærme og vindskærme til lastbiler, og kunderne tæller blandt andre DAF, MAN og Mercedes.

Stoko Plasts 20 medarbejdere, der alle er ufaglærte, fik i januar 2016 selskab af syriske Firas, som flygtede til Danmark i efteråret 2014. I dag bor Firas i Ringkøbing, hvorfra han dagligt tager turen på de knap 14 kilometer til arbejdspladsen i Lem.

– Flittig, loyal og pligtopfyldende

35-årige Firas er i første omgang ansat i praktik i Stoko Plast, hvor han er tilknyttet produktionen. Virksomhedens direktør, Morten Wulff Larsen, har kun været glad for at få den syriske flygtning ind:

Han gør det rigtig godt, og både hans kolleger og jeg selv er positivt overraskede over ham. Firas har hurtigt vundet kollegernes respekt.

Morten Wulff Larsen, adm. direktør, Stoko Plast

− Firas er ikke som mange af de andre praktikanter, man hører om, og jeg var da også lidt skeptisk i begyndelsen. Men han er flittig, loyal og pligtopfyldende. Han møder ind med et smil hver eneste dag og gør, hvad han bliver bedt om, siger Morten Wulff Larsen.

LÆS OGSÅ: Skal din næste ansatte være en flygtning?

Gør virkelig en indsats

I Stoko Plast oplever både Firas’ kolleger og chef, at han går til hånde med et engagement ud over det sædvanlige. Det gælder både i og uden for arbejdstiden. Om aftenen går Firas på sprogskole, hvor han får gode karakterer, specielt i mundtlig dansk.

Desuden er han aktiv deltager på frivillige sprogcaféer, hvor han både træner sit eget sprog og hjælper andre med at beherske de flade danske a’er og særlige vokaler. De mundtlige kompetencer bliver han tvunget ud i at træne på arbejdspladsen.

− Ved formning af skærme står man to og to, og der skal være en meget tæt dialog mellem de to medarbejdere for, at produktionen bliver udført korrekt. Så der er det nødvendigt, at Firas kan tale og gøre sig forståelig på dansk, siger Morten Wulff Larsen, der dog også erkender, at der stadig ligger en udfordring i det skriftlige.

− Stoko Plast er ISO-certificeret. Det betyder, at alt er beskrevet i dokumenter, som medarbejderne kan gå hen og kigge i. Derfor er det også vigtigt, at Firas bliver bedre til skriftlig dansk. Vi har givet ham nogle instruktionsbøger med hjem, som han har læst i, så han gør virkelig en indsats for at tæmme det skriftlige sprog også, siger Morten Wulff Larsen.

Et godt sammenhold

Det er ikke kun Stoko Plast, der er glad for Firas – Firas selv er også glad for arbejdet i virksomheden.

− Det er rigtig godt at arbejde i Stoko Plast, jeg er meget glad for det. Jeg er blevet taget rigtig godt imod, og jeg har en god chef og nogle gode kolleger. Vi snakker sammen i pauserne, og vi spiser frokost sammen, fortæller Firas, der allerede har gjort et varigt indtryk på Morten Wulff Larsen:

− Det har været spændende at få Firas ind i virksomheden, og det er første gang, vi har taget en flygtning ind. Jeg vil ikke afvise, at vi kunne finde på at tage flere flygtninge ind. Det er tosset ikke at gøre det igen, nu da vi har god erfaring med Firas, konkluderer Morten Wulff Larsen, der også er åben for, at Firas kan se frem til at blive ansat i løntilskud i Stoko Plast, hvis han fortsætter med sit gode arbejde.

Læs flere cases og find info om mulighederne for at få støtte og hjælp, hvis du vil ansætte flygtninge, på: www.sammenomintegration.dk.