Bred dansk alliance vil have EU-forbud mod mikroplast i kosmetik

En bred alliance bestående af både NGO’er, brancheforeninger og en detailhandelsvirksomhed opfordrer i et åbent brev miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til at fortsætte sin kamp for at få indført et EU-forbud mod at bruge mikroplast i kosmetik.

Del:

Afsenderne på brevet til ministeren er Det Økologiske Råd, Plastic Change, Plastindustrien, brancheforeningen Vask,- Kosmetik og Husholdningsindustrien (VKH) og Coop Danmark.

De fem brevunderskrivere argumenterer i brevet for, at plast er et værdifuldt og nyttigt materiale i en lang række sammenhænge, men at det ikke skal ende op som affald i havet.

En af udfordringerne er i den sammenhæng, at der sker et tab af mikroplast til naturen/havet, når forbrugere anvender kosmetiske produkter, der indeholder mikroplast.

Derfor opfordrer alliancen til, at der hurtigst muligt bliver gennemført den nødvendige EU-lovgivning, så kosmetik ikke fremadrettet er årsag til uhensigtsmæssig udledning af mikroplast. Endvidere er det også velkendt, at der i dag findes brugbare alternativer til mikroplast i kosmetik.

Sidste år gav miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) udtryk for, at hans og Danmarks position var at presse på for at få et EU-forbud, og den tilgang bliver der kvitteret for i brevet.

Miljøstyrelsen har for nylig – overfor brevunderskriverne – tilkendegivet, at der sker positive fremskridt i EU-processen, og den udvikling håber de fem aktører at kunne sætte yderligere skub på ved formuleringen af det fælles brev.

Via dette link kan du læse det fulde brev til ministeren.

Yderligere information:

Christina Busk, miljøpolitisk chef, Plastindustrien: cb@plast.dk – 2949 4564

Malene Møhl, rådgiver i kemikalier, Det Økologiske Råd: malene@ecocouncil.dk – 3318 1934

Claudia Sick, projektleder, Plastic Change: cs@plasticchange.org – 4053 2569

Malene Teller Blume, nonfood kvalitetschef, COOP Danmark: Malene.Teller.Blume@coop.dk – 5159 3134

Henrik Karup Jørgensen, bestyrelsesformand, VKH: hkj@nopanordic.com – 8912 2122