Plastindustrien: Vi vil hjælpe ingeniører med flygtningebaggrund ind på arbejdsmarkedet

Et nyt projekt – som bl.a. IDA og Plastindustrien står bag – har netop modtaget over tre millioner kroner i støtte fra Industriens Fond. I et tæt samarbejde med bl.a. Plastindustriens medlemmer skal ingeniører med flygtningebaggrund nu bringes tættere på arbejdsmarkedet gennem virksomhedsbesøg og uddannelse.

Del:

Danmark har i de seneste år oplevet en stigende efterspørgsel efter arbejdskraft inden for det teknologiske og naturvidenskabelige område. Denne arbejdskraft er af afgørende betydning for Danmarks fortsatte vækst og globale konkurrenceevne.

LÆS OGSÅ: Analyse – Stor udsigt til mangel på ingeniører i plastbranchen

Samtidig ankommer der i disse år en betragtelig gruppe højtuddannede flygtninge, som udgør en hidtil uforløst pulje af højst kvalificeret arbejdskraft.

På denne baggrund har Ingeniørforeningen IDA lanceret det nye projekt Professional Engineering Academy ‘Nye kompetencer for nyankommne ingeniører med flygtningebaggrund’ med støtte fra Industriens Fond og i samarbejde med Plastindustrien, Dansk Erhverv samt Dansk Industri.

Gennem en målrettet kompetenceopbyggende samt netværksskabende indsats er projektets formål at matche nyankommne ingeniører med flygtningebaggrund med danske teknologivirksomheder, som oplever en mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Thomas Drustrup, adm. direktør i Plastindustrien, er stærkt begejstret for projektet:

– Alle undersøgelser peger på, at der mangler ingeniører i den danske plastbranche, og vi ved også, at efterspørgslen efter kvalificeret arbejdskraft kun stiger i de kommende år. Derfor er det helt oplagt, at vi som brancheorganisation sammen med en række af vores medlemsvirksomheder er med i projektet, der skal hjælpe flere ingeniører med flygtningebaggrund til at komme ind på det danske arbejdsmarked. Jeg tror på, at det vil være en stor fordel for alle parter.

Han fortsætter:

Det er min klare overbevisning, at den bedste måde at blive integreret på er at komme ud i virksomhederne og blive del af en dagligdag. Det gælder om at få lavet en ordentlig screening og et solidt uddannelsesforløb, så samarbejdet kan holde i længden, og de elementer er tænkt med ind i det nye projekt.

Der er brug for flere plastvirksomheder

Projektets deltagere med flygtningebaggrund vil blive rekrutteret og udvalgt gennem en ansøgningsproces, som sker i samarbejde med udvalgte kommunale partnere.

Kandidaterne kommer til at deltage i et fire måneders kompetenceforløb, som kan fungere som det obligatoriske virksomhedsrettede integrationsforløb som kommunerne skal tilbyde nyankommne flygtninge.

Programmet tilbyder kandidaterne 15 timers uddannelse ugentligt i de tre måneder, med engelsk sprogundervisning, særligt virksomhedsrettet fagteknisk viden med afsæt i danske styrkefelter inden for teknologi (v. repræsentanter fra virksomhedspartnere), rådgivning om det danske arbejdsmarked samt om efter- og videreuddannelsesmuligheder.

Virksomheder som f.eks. Grundfos, HBN-Teknik A/S, DBI Plastics A/S og  Fiberline Composites A/S er allerede med i projektet. Der er imidlertid brug for flere virksomheder:

– Vi har allerede fået rigtig god respons fra medlemmer, der vil være en del af projektet fx ved at afholde virksomhedsbesøg og ved at tage potentielle medarbejdere ind i et praktikforløb. Der er imidlertid både brug for og plads til endnu flere virksomheder, så tøv ikke med at kontakte os, hvis du er interesseret i at vide mere, fortæller adm. direktør i Plastindustrien Thomas Drustrup.

Projektets første fase lanceres i starten af september 2016, hvor 25-30 nyankommne ingeniører med flygtningebaggrund vil blive tilbudt en helhedsorienteret opkvalificering.