Industrien kan bruge plastaffald fra husholdningerne

Langt det meste plast, der bliver indsamlet fra husstande i Danmark ender med at blive eksporteret eller brændt. Nu har tre danske virksomheder bevist, at det kan lade sig gøre at lave nye plastprodukter i høj kvalitet af det plast, der ellers ryger til forbrænding.

Del:

Beviset er helt almindelige brødkasser, som dem man ser i ethvert supermarked. Kassen, der er en del af en testproduktion på 1900 kasser er nemlig lavet af 100 % genanvendt plast, indsamlet i Fors A/S affaldsordning i Holbæk.

Sammen med oparbejdningsvirksomheden Aage Vestergaard Larsen A/S i Mariager og plastfabrikken Schoeller Plast Entreprise A/S i Regstrup er Fors A/S i gang med Danmarks største forsøgsprojekt med genanvendelse af plast, hvor hele værdikæden er med.

– Standardkassen har klaret alle tests, så vi kan med sikkerhed sige, at vi er lykkedes med at producere et nyt plastprodukt af genanvendt plast fra husholdninger. Plasten har kvalitet som ny plast, fortæller Jan Bybjerg Pedersen, forretningsudviklingschef hos Schoeller Plast Entreprise A/S.

Banebrydende resultater på europæisk plan

At det er lykkedes de tre virksomheder at skabe et brugbart materiale, der samtidig er af så høj en kvalitet, er banebrydende på både dansk og europæisk plan.

– Det er første gang i Danmark – at det er blevet påvist, at det kan lade sig gøre at lave et kvalitetsprodukt ud af genanvendt plast, som er indsamlet fra private husstande og på genbrugspladser, fortæller Franz Cuculiza, administrerende direktør for Aage Vestergaard Larsen A/S, der står for at vaske og granulere plasten.

Plast fra husholdninger og genbrugspladser er en stor sammenblanding af forskellige plastmaterialer med svingende kvalitet. Jan Bybjerg Pedersen fra Schoeller Plast er derfor særlig glad for, at samarbejdet viste, at det kan lade sig gøre at udnytte den ressource, der ligger i affaldsbeholderen hos danske husholdninger.

Det næste trin

Med produktionstesten er en vigtig milepæl nået. Næste punkt er at udvikle et decideret produkt. Her har Schoeller Plast Enterprise A/S og Fors A/S i samarbejde med kunder fra Fors A/S udviklet et affaldssorteringssystem til køkkenet, der lanceres den 16. august. Den endelige udformning er fortsat en hemmelighed, men det er nu sikkert, at den plast som husstandene i Holbæk smider ud, rent faktisk er i så god en kvalitet, at de nye sorteringssystemer bliver støbt af 100 % genanvendt plast lavet af kundernes eget plastaffald.