Forbrugere indsamler 10 mio. Arla-plastlåg til genanvendelse

Genanvendelsesprogrammet ’Brug Låget’ runder nu 10 millioner indsamlede låg fra Arlas yoghurt- og mælkekartoner. Konceptet engagerer forbrugerne meget bredt og giver fornemmelsen af, at alle kan yde deres bidrag, siger Arla.

Del:

Tilbage i april 2013 startede Arla Harmonie et samarbejde med miljøvirksomheden TerraCycle. Samarbejdet blev startet som et led i at gøre alt Arlas emballage genanvendelig i 2020 og for at tilbyde forbrugerne en grønnere løsning i deres daglige forbrug.

Samarbejdet har resulteret i genanvendelsesprogrammet ”Brug låget”. Her kan forbrugere portofrit indsende mælke- og yoghurtlåg til Aage Vestergaard Larsen i Mariager, som er nordens største regenereringsfabrik for plast. Her bliver lågene omdannet til ny genanvendt plastråvare. Målet er at lave mælkekasser ud af de indsamlede låg.

Som tak for indsamlernes indsendte låg donerer Arla Harmonie fem øre per affaldsenhed, som indsamlerne kan donere til velgørenhed.

10 millioner låg og en halv million kr. til velgørenhed

På lidt over to år er det på denne måde lykkes at indsamle 10 millioner mælke- og yoghurtlåg, som er sendt godt på vej til genanvendelse i stedet for at ende på forbrændingen. Det har samtidig resulteret i, at 500.000 kroner er blevet indsamlet til gode formål.

Det er alt lige fra familier, børnehaver, dagplejer, skoler til virksomheder og spejder- og sportsgrupper, der har engageret sig i at give lågene nyt liv.

– Brug Låget kampagnen har været en stor succes, hvilket de over 10 millioner indsamlede låg beviser med meget stor tydelighed. Styrken i kampagnen er, at den engagerer forbrugerne meget bredt, og giver fornemmelsen af, at alle kan yde deres bidrag. Børn og unge kan langt bedre relatere til genbrug, når de kan se mælkelågene blive til de ikoniske grønne mælkekasser, siger Maja Møller, CSR-ansvarlig i Arla Danmark.

196 lokale indsamlingssteder

Brug Låget involverer både private indsamlere og offentlige indsamlingssteder, som er oprettet af indsamlere, der gerne vil aktivere andre i lokalområdet til at hjælpe til.

– Der eksisterer indtil nu 196 lokale indsamlingspladser over hele Danmark. Mange af de personer, som administrerer de lokale indsamlingspladser, har hjulpet godt til med at aktivere lokalområdet. Det er en håndgribelig måde at give folk forståelse for, at affald kan omdannes til en ressource og gavne i det lange løb, da alt for mange ressourcer bogstavelig talt går op i røg i dag, siger Charlotte Mogensen, kommunikationsansvarlig hos TerraCycle.

Låg til genanvendelse

Det er Aage Vestergård Larsen A/S, der oparbejder de indsamlede låg til ny genanvendt råvare.