To-årigt samarbejde resulterer i ny vindmølle teknologi

Efter to års intenst udviklingssamarbejde med Innovationsfonden bliver en ny teknologi, iRotor, sat op i fuld skala i Østerild vindmøllepark. LM Wind Power er en af virksomhederne, der er med i projektet.

Del:

IRotor er udviklet af et dansk hold bestående af specialister fra vindindustrien og forskere fra Aalborg Universitets afdeling for elektroniske systemer med speciale i radiokommunikation.

Og netop kombinationen af meget forskellige ekspertiser har bidraget til den innovative, nye løsning.

Den nye trådløse sensorteknologi giver mulighed for vindmøller med længere og lettere vinger, da den er med til at optimere kontrollen af vindmøllerne i drift.

Når teknologien er klar til markedet, venter der store eksportmuligheder forude for de danske virksomheder, som er LM Wind Power, KK Wind Solutions og PolyTech. De har sammen med Aalborg Universitet udviklet teknologien.  Desuden deltager vindmølleproducenten Envision med deres nye 3 MW mølle, som testpartner ved prototypetesten på Østerild.

LM Wind Power er verdens største leverandør af vinger til vindmøller. Claus Byskov fra LM Wind Power, som er leder af projektet, siger:

– Finansieringen fra Innovationsfonden har skabt rammerne for et unikt tværfagligt samarbejde mellem parter, som hver især måske ville have fundet projektet for teknologisk risikabelt, hvis de skulle gennemføre alene. Alle har arbejdet målrettet på at få teknologien klar til prototypetest, og installationen i Østerild er en vigtig milepæl, som lover godt for de næste faser af projektet.

Projektet har et samlet budget på 65 mio. kr. hvor 33 mio. kr. kommer fra Innovationsfonden. Parterne påbegynder nu valideringen af teknologien.

Det er forventningen, at den nye trådløse sensorteknologi er klar til det globale marked før 2018.

Annonce…###REKLAME###