Plast Panorama sætter fokus på ingeniørmangel i plastbranchen

I det seneste nummer af Plast Panorama er der fokus på den analyse, Plastindustrien fremlagde i maj, som peger på store udfordringer for branchen med mangel på ingeniører. Plastindustrien arbejder målrettet på at løse problemet. 

Del:

Den danske plastbranche står overfor en stor udfordring med at tiltrække ingeniører. Det viser en ny analyse, som Deloitte har udarbejdet for Plastindustrien. Fire ud fem plastvirksomheder forventer således problemer med at tiltrække ingeniører med de rigtige kompetencer frem mod 2025. Over en tredjedel regner med alvorlige udfordringer.

Bag den dystre prognose ligger en god nyhed: Det er nemlig plastvirksomhedernes positive forventninger til fremtiden, der medvirker til ingeniørmanglen. Analysen viser, at branchen regner med at vinde markedsandele i stor stil ved at satse på bl.a. innovation og tættere samarbejde med kunder og leverandører, og fordi plast substituerer andre materialer i en bred vifte af industrier.

Det kræver dog netop ingeniørernes kompetencer at udnytte disse muligheder. Tre ud af fire virksomheder regner derfor også med at ansætte flere ingeniører i fremtiden, end de har i dag.

Plastindustrien: Kan betyde tab af danske arbejdspladser

Manglen på ingeniører kan derfor udvikle sig til en alvorlig klods om benet på branchen, mener adm. direktør i Plastindustrien, Thomas Drustrup:

– Danmark er et dyrt land at drive plastvirksomhed i. Vi kan kun klare os i den internationale konkurrence, fordi vi kan noget andet og mere end de lande, der som udgangspunkt kan slå os på prisen. Her er ingeniørerne afgørende. Det er deres kompetencer, der driver innovationen og produktudviklingen.  

LÆS OGSÅ: IDA: Kig mod udlandet

Drustrup fortæller, at Plastindustrien vil sætte alt ind for at sikre virksomhederne de ingeniører, de har brug for:

– Når vi mangler ingeniører i så stort et omfang, så rammer det plastvirksomhedernes mulighed for at beholde og udvide produktion i Danmark. Det betyder også, at vi som samfund kan komme til at gå glip af et enormt vækstpotentiale og en masse arbejdspladser. Derfor skal vi simpelthen have vendt udviklingen, og det vil vi nu arbejde målrettet på i Plastindustrien.

Virksomhederne savner plastingeniøruddannelsen

Analysen viser, at Plastindustriens medlemmer i høj grad savner den plastingeniøruddannelse, som Helsingør Teknikum udbød indtil sammenlægningen med DTU midt i halvfemserne. Således mener 9 ud af 10 virksomheder, at der er behov for en ny ingeniøruddannelse med plast som speciale. Over halvdelen svarer endda, at det ”i høj grad” er tilfældet.

Men at få oprettet en ny uddannelse er vanskeligt, forklarer Thomas Drustrup:

– Vi har allerede haft en grundig dialog med universiteterne på baggrund af undersøgelen. Den dialog indikerer klart, at det ikke umiddelbart er realistisk at få genetableret en egentlig plastingeniøruddannelse her og nu. Vi holder dog naturligvis muligheden åben, hvis det billede skulle ændre sig.

LÆS OGSÅ: Aalborg Universitet: Samarbejd med os!

Det findes også andre og potentielt bedre måder at sikre virksomhederne de fornødne ingeniørkompetencer, mener Drustrup:

– Vi har rigtig gode muligheder for at samarbejde med universiteterne omkring indholdet af de uddannelser, der allerede findes. Vi skal arbejde for en tættere kontakt mellem vores virksomheder og de studerende, og for at de studerende i højere grad møder plasten på forskellige relevante ingeniørfag. Og så skal vi også være med til at sikre at flere unge får øjnene op for både ingeniøruddannelserne almindelighed og naturligvis særligt de mange muligheder, som plastbranchen kan tilbyde. Det arbejder går vi nu i gang med.

LÆS OGSÅ: Det vil Plastindustrien gøre for at komme ingeniørmanglen til livs