IDA: Kig mod udlandet efter ingeniørerne

Ikke-kategoriseret

Morten Thiessen er formand for de Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, IDA. Han peger på, at danske plastvirksomheder med fordel kan kigge mod det internationale arbejdsmarked for at løse udfordringen med de manglende ingeniører.

Del:
 

Læs mere om ingeniørmangel i plastbranchen:

 

   

4 ud af 5 danske plastvirksomheder mener, at de kommer til at mangle ingeniører frem mod 2025. Hvad er din kommentar til det?

Det er desværre ikke overraskende tal, for manglen på ingeniører er et generelt problem. Grundlæggende er der simpelthen for få, der tager en naturvidenskabelig uddannelse. Det bunder helt tilbage i folkeskolen, hvor der bliver lagt for lidt vægt på biologi, kemi, matematik, etc.

Vi har længe peget på, at problemet ville opstå, men skiftende ministre har åbenbart ment, at de var klogere og har ikke ville tage konsekvensen. Man har satset for meget på humaniora, og har ikke ville gøre nok for at sikre de kompetencer, vi reelt har brug for som samfund. Det ser vi nu resultatet af.

LÆS OGSÅ: Det vil Plastindustrien gøre for at komme ingeniørmanglen til livs

9 ud af 10 plastvirksomheder mener, der er brug for en decideret plastingeniøruddannelse. Hvad er din kommentar til det?

Der er jo lidt en tendens til, at enhver branche opfatter sig selv som verdens navle, så det er heller ikke så overaskende.  Men ingeniørmanglen er generel, så andre brancher står med præcis samme behov og krav. Man skal derfor være opmærksom på, at en sådan ny uddannelse ikke bare kommer af sig selv.

Hvis et universitet fx skal ansætte nye undervisere, oprette professorater og købe nyt udstyr, så koster det penge. Og her er plastbranchen i konkurrence med brancher og virksomheder, der er villige til at lægge ret store beløb for at medfinansiere sådanne ting. Så hvis I vil det, så må I nok til lommerne.

Hvad mener du, danske plastvirksomheder selv skal gøre for at håndtere udfordringen?

Det er vigtigt både at tænke kort- og langsigtet i forhold til de her problemer. På den lange bane hjælper det at italeætte sin udfordring, samarbejde med universiteterne og naturligvis overbevise flere unge om, at de skal interessere for både ingeniøruddannelserne og for plastbranchen.

   
  

Citat

Der er bestemt muligheder fx i Sydeuropa, hvor arbejdsløsheden blandt ingeniører er høj, og den lokale månedsløn for nyuddannede ligger omkring 2.000 euro. 

 

Morten Thiessen, formand for de Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, IDA

 
 

I mellemtiden mener jeg, at plastvirksomhederne skal benytte sig af udenlandsk rekruttering. Der er bestemt muligheder fx i Sydeuropa, hvor arbejdsløsheden blandt ingeniører er høj, og den lokale månedsløn for nyuddannede ligger omkring 2.000 euro.

De mindre virksomheder kunne eventuelt gå sammen i clusters og løse nogle af de praktiske udfordringer sammen. Omskoling af ledige danske ingeniører og en aktiv seniorpolitik, der sikrer, at virksomhederne kan holde længere på deres ældre ansatte, er også gode bud på den korte bane.

Annonce###REKLAME###