Vi har alle et ansvar for vores affald ikke ender i naturen

Affald i naturen er svineri. Hvis vi skal det livs, må vi alle gøre, hvad vi kan. Det gælder også industrien.

Del:

Denne uge står i affaldets tegn. TV2’s regionalstationer sætter fokus på affald, der smides i naturen, skolebørn fra hele landet er i gang med at indsamle affald, og på søndag kulminerer det, når Danmarks Naturfredningsforening holder sin store årlige affaldsindsamling.

Vi har alle hørt om de kæmpe store koncentrationer af plast, som flyder rundt i verdenshavene. Jeg bliver berørt, når jeg ser fotos af skildpadder med plastsnore om halsen og fugle kvalt i fiskenet. Affald i havet er et komplekst miljøproblem medmange årsager og løsninger. Meget stammer fra dårlig affaldshåndtering på land – særligt fra lande som Kina og Indien, hvor udviklingen går så stærkt, at landenes affaldshåndtering ikke kan følge med.

Jeg tænker, at løsningen ligger ligefor: Vi skal hver og én tage et ansvar for at holde vores gader, stræder, parker, skove og strande fri for affald. Tag dit skrald med hjem og vær et godt eksempel for dine venner, naboer, børn og kollegaer.

Helle Fabiansen, miljøchef i Plastindustrien

Når problemerne bliver så store, globale og komplekse, kan jeg synes, at løsningerne er meget langt væk fra min egen hverdag. Men jeg behøver slet ikke at tage til Bermuda eller andre eksotiske steder for at finde affald. Henkastet affald findes i rigelige mængder her i Danmark. Det er nemt at forarges over plastøer og dyr kvalt i plast, men hvor villige er vi til selv at ændre adfærd for at undgå tilsvining af vores nære miljø?

Alt for meget affald ender i naturen

Næste gang du går en tur i byen, så prøv at kigge ned; cigaretskodderer det absolut største affaldsproblem i byerne,og i København udgør skodder 81 procent af alt det affald, som kommunen indsamler fra gader og stræder.

I Sønderjylland er henkastede øl- og sodavandsdåser et kæmpe problem: Under affaldsindsamlingen i 2014 indsamlede Danmarks Naturfredningsforening 36.200 henkastede dåser i region Syddanmark. Og en landmand har til TV Syd fortalt, hvordan hans køer dør en drabelig død, når de uforvarende spiser stykker af dåser.

Og en på en helt almindelig gåtur på den lokale strand en sommerdag er der også gevinst: Her finder du med garanti flasker, slik- og ispapir, dåser, poser og mange andre efterladenskaber.

Kommunerne bruger hvert år formuer på at rydde op efter os i byer, skove og på stranden. Og affald, som vi danskere smider i naturen kan faktisk ende i havmiljøet.

Løsningen ligger ligefor

Jeg tænker, at løsningen ligger ligefor: Vi skal hver og én tage et ansvar for at holde vores gader, stræder, parker, skove og strande fri for affald. Tag dit skrald med hjem og vær et godt eksempel for dine venner, naboer, børn og kollegaer.

Så skal vi som industri nok tage vores del af ansvaret og sørge for ”god husholdning” ved fremstilling af plastprodukter og i det hele taget arbejde med at finde løsninger.