Første danske murstenshus er blevet efterisoleret på facaden med PIR-skum

Familien Høgh Skovlunde har i flere år kæmpet med at få indetemperaturen op over 20 grader i deres murstensvilla. Udover en højere indetemperatur var det vigtigt for familien at fastholde huset æstetiske ydre, og derfor valgte de en ny type facadeisolering fra Briiso med PIR-skum udviklet af Bayer MaterialScience. 

Del:

Familien Høgh Skovlunde og deres to børn fra Nordsjælland var blevet trætte af, at det var umuligt at få indetemperaturen i deres murstensvilla op over 20 grader. Derfor valgte de at få foretaget en energi gennemgang af deres bolig, der tydeligt viste, at varmen forsvandt ud af huset gennem sokkelen og ydervæggene.

Dernæst gik familien på jagt efter en isoleringsløsning, der udover at være isoleringsmæssig effektiv også var velegnet i forhold til at bevare boligens æstetiske murstensydre.

Valget faldt på leverandøren Briiso, der har gjort det til sit speciale at tilbyde efterisolering med PIR-materialet (polyurethan skum) kombineret med en udvendig skal af ægte mursten.

LÆS OGSÅ: PUR/PIR-skum til isolering

– Vi har udviklet et nyt facadeisoleringsprodukt, der gør det muligt at energirenovere murstensejendomme på en effektiv vis uden, at det går udover den arkitektoniske sjæl og originalitet på bygningen. Familien Høgh Skovlundes hus er det første i Danmark, hvor vi har brugt metoden, og vi tager gode erfaringer fra det projekt med os, fortæller Lars Andersen, der er direktør i Briiso, som kan efterisolere et almindeligt parcelhus inkl. mursten og arbejdsløn for mellem 150.000-200.000 kroner ex moms.

I familien Høgh Skovlundes tilfælde er der blevet sat 200 mm. PIR-isolering på den gamle facade, hvor der ved brug af traditionelt isoleringsmateriale skulle være anvendt 300-350 mm. for at opnå samme effekt.

Flere kender til plastisolering

PIR-skummet til facadeisoleringen er udviklet af Bayer MaterialScience. Briiso markedsfører produktet som mere end 50 % mere energieffektivt end traditionelle isoleringsmaterialer.

Jonas Ejlertsen, account manager, hos Bayer MaterialScience forklarer:

– PIR-skum er endnu ikke så udbredt i Danmark, men vi kan mærke, at det er ved at ændre sig. Materialets lave lambda værdi på 24,8 mW/mK kombineret med, at det er resistent overfor fugt og nemt at arbejde med – også i forhold til det arkitektoniske udtryk – gør, at PIR-skum bliver mere og mere efterspurgt i byggeriet.

Thomas Brønnum, der er faglig sekretær for PUR-sektionen under brancheorganisationen Plastindustrien, supplerer:

– I løbet af de seneste år er det gået rigtig stærkt med at få udbredt kendskabet til polyurethanisolering i form af fx PIR og PUR isoleringsplader. Flere helt almindelige danskere har fået øjnene op for, at polyurethanisolering er en energieffektiv og bæredygtig løsning i forhold til fx mineral uld. Det er uden tvivl med til at prikke lidt til den lidt konservative holdning, der hersker i byggeriet, hvor der er tendens til at vælge de samme materialer igen og igen.

LÆG OGSÅ: Building Green 2014 gav mange fagfolk et øget kenskab til PUR-isolering