Helle Fabiansen: Utraditionelt samarbejde skærper kampen imod plastaffald i havet

Ikke-kategoriseret

Plast er en alt værdifuld ressource til at ende i havet eller langs kysterne. Derfor løfter vi også som industri – gennem Projekt Plastfrit Hav – vores del af ansvaret for at vende udviklingen. Alternativet er at lade stå til og det er både en uholdbar og uansvarlig tilgang. 

Del:

Nedenstående er et debatindlæg af Plastindustriens miljøchef Helle Fabiansen, der er blevet bragt i fagmediet Jern Og Maskinindustrien.

I det senere år er plastaffald i havet blevet et tema, der fylder mere i medierne, mere i forbrugernes bevidsthed og mere på den politiske agenda. Det skyldes, at problemet desværre vokser i omfang bl.a. på grund af forkert affaldshåndtering på et globalt plan.

I Plastindustrien har vi valgt at en proaktiv tilgang til problemstillingen. Det har vi gjort ved at blande os aktivt i debatten, men også ved at søsætte konkrete initiativer for at dæmme op for plastaffald i havet.

Vores klare holdning er, at plast er en alt værdifuld ressource til at ende i havet eller langs kysterne. Derfor løfter vi også som industri vores del af ansvaret for at vende udviklingen. Alternativet er at lade stå til og det er både en uholdbar og uansvarlig tilgang.

Det seneste konkrete initiativ i kampen imod plastaffald i havet er netop blevet lanceret. Initiativet bærer titlen ’Projekt Plastfrit Hav’. Bag projektet står – foruden Plastindustrien – Plastic Change og Det Økologiske Råd.

LÆS MERE: Projekt Plastfrit Hav går i luften

Det er ikke hverdagskost, at en industriorganisation indleder et tæt samarbejde med to grønne NGO’er, men vores filosofi er, at hvis vi forener kræfterne imod plastaffald i havet, så står vi stærkere. Derfor har vi valgt et løsningsorienteret fællesskab frem for at grave grøfter i medierne.

Vores vurdering er, at en konstruktiv tilgang er en klar fordel for vores medlemsvirksomheder, for plastmaterialets image og ikke mindst for miljøet.

Både fokus på mikro- og makroplast

Helt konkret indeholder ’Projekt Plastfrit Hav’ to forskellige delprojekter.

Det ene delprojekt handler om at indsamle og analysere det plastaffald, der skyller i land langs de danske kyster. Hvor stammer det fra, og hvordan kan vi forebygge, at det ender i havet? 

Det andel delprojekt fokuserer på at analysere den mikroplast, der ender i spildevandet fra danske husholdninger og fra industrielle kilder. Analysens omdrejningspunkt bliver også her at pege på mulige løsninger, der afhjælper problemet.

I øjeblikket er vi ved at afsøge, hvorvidt det er muligt at tilknytte yderligere samarbejdspartnere til projektet. Der er nemlig brug for øget viden, flere ressourcer og mere samarbejde for at ’Projekt Plastfrit Hav’ skal blive en succes. 

LÆS MERE: Operation Clean Sweep – et miljøinitiativ for plastvirksomheder

Problemet med plastaffald forsvinder nemlig ikke af sig selv. Derfor er det bydende nødvendigt, at vi som industri også hjælper til med at finde de rigtige løsninger. 

Annonce…###REKLAME###