Aage Vestergaard Larsen A/S indvier nyt anlæg til genanvendelse af plast

Mariager-virksomheden Aage Vestergaard Larsen A/S indviede den 17. november et nyt genanvendelsesanlæg til at oparbejde plastaffald. Anlægget blev indviet med brugte ølkander og krus fra NorthSide-festivalen.

Del:

Den 17. november blev den røde snor klippet over til et nyt vaske- og sorteringsanlæg hos Aage Vestergaard Larsen A/S i Mariager.

Anlægget – der har kostet over fem millioner kroner – kan årligt oparbejde 5.000 tons plastaffald fra bl.a. bygge- og anlægsbranchen og detailhandlen.

I sin indvielsestale forklarede virksomhedens adm. direktør Franz Cuculiza, at Aage Vestergaard Larsen A/S gerne vil være med til at ændre på den nuværende situation, hvor dansk plastaffald som oftest bliver eksporteret eller sendt til forbrænding:

– I dag bliver 130.000 tons dansk plastaffald eksporteret til udlandet på årlig basis. Det betyder, at Danmark sender 500 produktionsarbejdspladser ud af landet samtidig med, at transporten og afbrændingen belaster CO2-regnskabet. Den udvikling vil vi gerne være med til at vende. Anlægget er en stor satsning for vores virksomhed, men der er ingen tvivl om, at det ligger i vores DNA, at vi hele tiden søsætter nye initiativer for at styrke vores kerneforretning.

I forbindelse med den officielle indvielse talte også Plastindustriens direktør Thomas Drustrup, og han udtrykte begejstring over, at Aage Vestergaard Larsen A/S har taget førertrøjen på, når det handler om at øge genanvendelsen af dansk plastaffald:

– Jeg vil gerne sige tillykke til Aage Vestergaard Larsen A/S, Franz Cuculiza og alle virksomhedens medarbejdere med det nye anlæg. I har med denne investering vist, at I er en foregangsvirksomhed inden for jeres felt, og at I tør satse på fremtiden. Som brancheorganisation støtter vi klart op om den politiske målsætning om, at der skal genanvendes mere plast. Indvielsen af dette anlæg er et stort skridt på vej mod etableringen af en egentlig genanvendelsesindustri i Danmark.

Anlægget blev indviet med brugte ølkrus

Vaske- og sorteringsanlægget blev bl.a. indviet med brugte ølkrus og kander, der tidligere i år blev indsamlet på musikfestivalen NorthSide i Aarhus.

Foran de mange fremmødte til indvielsen blev den indsamlede plast fra NorthSide knust og dernæst konverteret til granulat, og festivalen ser meget gerne et tættere samarbejde med danske plastvirksomheder om øget genanvendelse.

– Vi havde i år stor succes med vores pantordning, og sammenlagt sorterede vi mere end 50% af alt affald på pladsen. Næste skridt er at få konverteret de sorterede ressourcer, så de bliver genanvendt på den bedst mulige måde. På NorthSide i år var der for eksempel allerede flere af siddemiljøerne, der var lavet af genbrugt plastic. Så forhåbentlig vil man til næste år kunne sidde i en stol eller ved et bord, der er lavet af krus og kander fra festivalen året inden, fortalte talsmand fra NorthSide John Fogde, der også deltog i indvielsen af anlægget.