Mikroplastik i skrubbecreme, sæbe og tandpasta: Udfasningen er i gang

mikroplastik-micro-plastic

De største kosmetik- og sæbeproducenter stopper brugen af de bittesmå stykker plast, som indgår i visse typer af skrubbecreme, sæbe og tandpasta – det der også kaldes mikroplastik. Det glæder jeg mig over, for de små plastpartikler kan via afløbet i dit badeværelse ende i verdenshavene til skade for dyreliv og økosystemer.

Del:

Alt for ofte ender plastprodukter deres dage i verdenshavene, hvor plasten er til skade for fisk, fugle og økosystemer. I Plastindustrien arbejder vi på flere fronter for at sætte problemet på dagsordenen og finde løsninger. Se mere i boxen til højre.

Min holdning er nemlig klar: Plast er en værdifuld ressource, som vi skal tage vare på. Når vi bruger plasten rigtigt, løser den uendeligt mange af det moderne samfunds udfordringer. Men håndterer vi plasten forkert, risikerer vi også, at den skaber problemer – bl.a. i havmiljøet.

Jeg er derfor rigtig glad for, at flere af de største producenter af plejeprodukter er i gang med at udfase brugen af bittesmå stykker plast – det der også kaldes mikroplastik. Mikroplastikken i fx sæbe, skrubbecreme og tandpasta kan nemlig desværre være et problem, når den ender i havet via afløbet i dit badeværelse.

Hvad er mikroplastik?

Mikroplastik i havet er ikke kun en problematik, der relaterer sig til plejeprodukter. Det er en fælles betegnelse for små plaststykker under 5 mm i diameter, og det er et emne, som fylder mere og mere, når vi taler om plast i havet.

Mikroplastik i havet er problematisk af flere grunde. Mikroplastik-partiklerne kan blokere fordøjelsessystemet hos små havdyr. Mikroplasten kan også fungere som transportør af de skadelige stoffer, der findes i havmiljøet, og som via fødekæden til sidst ender hos os mennesker. Plastindustrien har været med til at støtte forskningen i mikroplastik økonomisk, men desværre kender vi endnu meget lidt til de reelle konsekvenser.

Mikroplasten i havet kommer mange steder fra. Hovedparten er nedbrudt fra større stykker af plast, der typisk har været affald på landjorden, inden det endte i havet. Det kan også stamme fra syntetiske fibre i dit tøj, som via din vaskemaskine ledes ud i havet.

Derudover kan kosmetik- og plejeprodukter være en kilde. Her bliver meget små og fine plastikpartikler tilsat for at give en skrubbende effekt.

Udfasningen af mikroplast er i gang: Et positivt eksempel til efterfølgelse

Kosmetikbranchen anslår selv, at kun 0,00057 procent af mikroplasten i verdenshavene kommer fra deres produkter. Selvom mikroplastik fra plejeprodukter kun udgør en forsvindende lille del af problemet, så glæder jeg mig stadig over, at flere af de største spillere på området som fx Colgate-Palmolive, Unilever, Body Shop, Proctor & Gamble, L’oreal allerede har stoppet brugen – eller er i gang med det.

Det er nemlig rigtig vigtigt, at vi alle gør vores for at løse den store udfordring, vi har med plast havet. Uanset hvad vi gør, kan vi ikke fjerne problemet med snuptag. Men jo flere der arbejder i den rigtige retning og er villige til at demonstrere ansvar, jo tættere kommer vi på en løsning.