Må jeg vaske plastemballage i opvaskemaskinen og bruge den igen?

Kan jeg genbruge emballagen fra den italienske salat? Kan engangsemballager gå i opvaskemaskinen? Svaret er: Måske! Men gem alligevel ikke gamle engangsbøtter.

Del:

Engangsemballage. Ordet siger det jo. Den skal kun bruges én gang.

Alligevel kan jeg, hver gang jeg besøger min mor, finde høje stabler af plastemballage i hendes køkkenskabe. Bøtterne er lige så fint vasket af, efter at isen eller den italienske salat er spist. Min mor er langt fra den eneste. Rigtig mange genbruger denne type af emballage igen og igen. Både til varme og kolde madrester i køleskabet og til nedfrysning.

Min anbefaling er dog klar – også til min mor: Engangsemballage skal kun bruges én gang og kun til det, den er beregnet til. Plasten er altid grundig testet og afprøvet til netop de anvendelser, som producenten har planlagt: is, mælkeprodukter, sushi, færdigretter til mikrobølgeovnen, etc.

Hverken producenten eller myndigheder er ansvarlige for, hvad produktet skal kunne udover den primære anvendelse.

Hvorfor ikke? På grund af bakterier

Bakterier og skimmelsvampe er den vigtigste årsag til, at du skal lade være med at bruge engangsemballagen igen. Emballagen kan nemlig indeholde hjørner og sprækker, der er vanskelige at rengøre. De kan derfor gemme på madrester, der giver mikroorganismer næring til at vokse.

Derudover kan du heller ikke være sikker på, at plasten tåler opvaskemaskinens varme eller fryserens kulde. Den er ikke testet til det og kan derfor potentielt afgive farlige stoffer.

Der findes mange rigtig glimrende plastikprodukter, der netop er beregnet til opbevaring af din suppe, din hjemmelavede is eller babymos. Tupperware kender du sikkert – men de fås i alle prisklasser og i mange designs. Så brug dem i stedet!