Plastikposer kan blive til nyt brændstof på bilen

Forskere fra University of Illinois har opdaget, at det er muligt at genbruge plastikposer på en bestemt måde, og derigennem udvinde overraskende meget brugbar brændstof ud af dem, som efterfølgende kan blive fyldt direkte i tanken på en bil. 

Del:

På verdensplan bliver kun 13 procent af alle plastikposer genanvendt. Derfor har et forskerhold på universitetet i Illinois sat sig for at finde ud af, hvordan det kan blive mere attraktivt at genanvende plastik.

LÆS OGSÅ: Plastpose-forbud i København er ikke svaret

Problemet med det lave genanvendelsesniveau af plastikposer er, at produkterne kan risikere at ende op i naturen, hvor de ikke gør nogen gavn. Tværtimod kan de udgøre en fare for både dyr på landjorden og levende væsener i verdenshavene.

LÆS OGSÅ: HN Group kæmper for renere have uden affald

Forskerholdet fra Illinois er nu nået frem til en måde hvorpå, at man kan opvarme og destillere plastikposer baseret på polyethylen og deraf udvinde overraskende meget brændstof ud af dem. Helt konkret er det muligt at udvinde diesel, der kan hældes direkte på en bil.

Plastikposer giver køreklar diesel

– Normalt kan man udvinde mellem 50 og 55 procent af råolien til diesel, men da plastikposer er lavet af raffineret olie allerede, kan vi næsten komme op på 80 procent, siger forskeren Said Brajendra Kumar Sharma i en pressemeddelelse, der blev offentliggjort i kølvandet på forskerholdets opdagelse.

LÆS OGSÅ: Indkøbsposer kan blive til nedløbsrør (eksternt link)

Det er imidlertid ikke ny viden, at det er muligt at omdanne blødt plastik til dieselolie. Nyheden består i, forskerne fra universitetet i Illinois har været i stand til at forfine omdannelsesmetoderne, så slutproduktet nu lever op til de høje internationale standarder for dieselens kvalitet.

– Vi kan ganske enkelt tilsætte produktet direkte i den almindelige diesel, uden at ændre på andre forhold, fortæller Said Brajendra Kumar Sharm.

Læs mere om forskernes resultater i tidsskriftet: Fuel Processing Technology (eksternt link).