Peter Skov: Plast kan bruges igen og igen

Ikke-kategoriseret

Miljøminister Ida Auken (SF) fremlægger snart en ressourceplan, der handler om, hvordan vi bliver bedre til at udnytte ressourcerne i vores affald. Den debat går vi helhjertet ind i, for plast er en værdifuld ressource, som kan bruges igen og igen.

Del:

Af Peter Skov, direktør for Plastindustrien.

Miljøminister Ida Auken (SF) fremlægger snart en ressourceplan, der handler om, hvordan vi bliver bedre til at udnytte ressourcerne i vores affald. Den debat går Plastindustrien helhjertet ind i, fordi plast er en værdifuld ressource, som kan bruges igen og igen.

Der er nær politisk konsensus herhjemme og i EU om at lade biomasse og andre CO2-neutrale brændsler afløse affaldet i forbrændingsovnene. Derfor står vi, som Auken siger, overfor et paradigmeskifte. Regeringen har med sit finanslovsudspil afsat en del af puljen på 800 mio. kr. til grøn omstilling til mere genanvendelse. Griber vi imidlertid paradigmeskiftet forkert an, risikerer regningen at blive meget stor. Og så får Per Clausen (EL) og grønne NGO’er ret i, at de afsatte midler ikke forslår.

Læs mere under annoncen… ###REKLAME###

Samarbejde skal give forretningsmuligheder

Plastindustrien vil bistå med til at nå ressourceplanens mål, hvilket kræver en effektiv indsamling og sortering af plastaffald. Det kræver igen nye løsninger og samarbejdsformer. Derfor er det positivt, når finansloven sætter midler af til at styrke samarbejdet mellem virksomheder og forskere om optimering af ressourceanvendelsen. Samarbejdet er en klar forudsætning for, at der kan komme både miljø og nye forretningsmuligheder ud af genanvendelse.

Andre EU lande er langt foran Danmark, hvad angår effektiv genanvendelse af plastaffald fra husholdningerne. Plastindustrien ved, hvilke krav der skal stilles, for at genanvendelse af plast bliver en succes: Plastaffaldet skal tilbydes i høj kvalitet, i stabile mængder og til en pris, der kan konkurrere med jomfruelig plast. Forbrugerne skal også acceptere produkter i genanvendt plast, selvom malespandene bliver grå. Myndighederne skal endvidere være villige til at se på lovgivningen, så vi fx ikke skal eksportere vores PVC-affald til genanvendelse i Holland.

I plastbranchen venter vi spændt på, om ministerens udspil lægger op til nye, effektive løsninger eller blot opstiller urealistisk ambitiøse mål for signalets skyld.  

Ovenstående indlæg er bragt som leder i Plast Panorama (september).