Plastindustrien: Plastik hører ikke hjemme i plejeprodukter

DR’s forbrugermagasin Kontant sætter i aften fokus på miljøproblemer forårsaget af mikroskopiske plaststykker i plejeprodukter. Plastindustrien mener, der er tale om en uhensigtsmæssig brug af plast, og støtter kosmetikbranchens arbejde med at udfase mikroplast i denne type af produkter.

Del:

I aften retter DR’s forbrugermagasin Kontant et kritisk blik på brugen af mikroplast i plejeprodukter som sæbe og tandpasta. Kontant har foretaget en test, der viser, at mikroplastik udgør helt op til 10 procent af nogle plejeprodukter. Herfra finder plasten via afløb og kloakker vej til havmiljøet til skade for dyreliv og økosystemer.

Plastindustrien i Danmark mener helt grundlæggende ikke, at plast skal bruges til denne type formål. Miljøchef i Plastindustrien Helle Fabiansen siger:

– Når vi bruger plasten rigtigt, løser den uendeligt mange af det moderne samfunds udfordringer. Mikroplastik i plejeprodukter er et eksempel på uhensigtsmæssig brug af plast, hvor plastens værdi ikke udnyttes, men tværtimod skader havmiljøet.Det er derfor fornuftigt, at de store kosmetikproducenter selv har taget initiativ til at udfase brugen

Industrien involverer sig og søger løsninger

Både i Danmark og internationalt har plastbranchen involveret sig i aktivt at søge løsninger på de problemer, som plasten kan skabe i havmiljøet, når den ikke behandles korrekt. Helle Fabiansen siger:

– Sammen med 50 plastorganisationer fra hele verden har Plastindustrien underskrevet en deklaration, der forpligter industrien til at finde løsninger på plastaffald i og omkring vores have. Som industri har vi en åbenlys interesse i at være med i debatten om, hvordan vi tackler udfordringer med plast i havmiljøet og være med til at komme problemerne til livs. Vi forbereder lige nu også et initiativ, vi kalder Operation Clean Sweep, der skal være med til sikre optimal håndtering af råvarespild på vores plastvirksomheder i Danmark. 

– Konkret i forhold mikroplastik støtter den europæiske plastindustri økonomisk op om FN’s ekspertpanel GESAMP i deres forskning på området. Vi må nemlig konstatere, at der et felt, hvor vi endnu ikke ved nok om de mulige konsekvenser. Vi glæder os også over den udvikling, der foregår i EU, hvor kommissionen i deres nyligt udsendte grønbog om plastaffald specifikt nævner mikroplast og lægger op til handling, siger Helle Fabiansen.