Plastindustrien bakker op om ambitioner i ny EU-grønbog

Ikke-kategoriseret

Europa-Kommissionen har netop lanceret en ny grønbog, der lægger op til en langt bedre håndtering af det europæiske plastaffald. Plastindustrien i Danmark roser initiativet.

Del:

Plast er et uomgængeligt materiale i vores moderne verden. Plastprodukter er alsidige og holdbare, men netop denne holdbarhed kan gøre bortskaffelsen udfordrende. En grønbog, som Europa-Kommissionen netop har offentliggjort, skal sætte gang i debatten om, hvordan vi kommer problemer med affaldet til livs.

Plast er for værdifuldt til at havne på lossepladsen
Den helt store udfordring er, at ca. halvdelen af plastaffaldet i EU ender på lossepladser på grund af en utilstrækkelig eller ikke-eksisterende affaldshåndtering. 11 EU-medlemmer deponerer over 60 procent af deres plastaffald. 
 
– Når plastaffald i Europa ikke bliver indsamlet og nyttiggjort, men ender på lossepladsen til skade for miljøet, så skyldes det i høj grad, at den nuværende europæiske affaldslovgivning ikke er korrekt og fuldt gennemført. Vi kan derfor kun støtte, at Europa-Kommissionen nu udsender deres forslag til en strategi for, hvordan vi som samfund kan nedbringe mængderne af plastaffald og reducere de skadelige virkninger på miljøet, siger miljøchef i Plastindustrien Helle Fabiansen. 
 
Danmark udnytter 96 procent af plastaffaldet
Grønbogen understreger den nøglerolle, som plast spiller i mange industriprocesser og anvendelser, og de potentielle økonomiske gevinster ved en bedre genanvendelse. I takt med at verdens befolkning vokser, og naturressourcer bliver mere og mere knappe, vil genvinding af plast blive et alternativ til anvendelsen af nye ressourcer. 
 
I Danmark er det under 4 procent af vores plastaffald, der ikke bliver udnyttet. 96 procent bliver enten til ny energi via forbrændingsanlæggene eller bliver genanvendt i nye produkter. 
 
Læs mere under annoncen… ###REKLAME###
 
Vi skal blive bedre til genanvendelse
Miljøchef Helle Fabiansen siger:
 
– Energiudnyttelse kan være en effektiv måde at håndtere affaldet på, men vi kan samtidig godt blive endnu bedre til at indsamle og sortere og dermed udnytte plastaffaldets værdi. Det samarbejder vi med kommunerne og affaldsforeningerne om at finde effektive og gode løsninger på. Som industri kan vi også sagtens finde endnu flere innovative løsninger for genanvendelse af plastaffald, som kan åbne for nye forretningsmuligheder.
 
Grønbogen er nu sendt i høring, hvor alle interesserede kan kommenterer Kommissionens forslag til strategien. Plastindustrien vil gennemgå grønbogen grundigt og give vores syn på, hvordan vi kan blive bedre til at udnytte plastaffaldets ressourcer.