Designere vilde med plast

Ikke-kategoriseret

Et år efter relanceringen af Plastindustriens Designklub melder klubben om fulde huse til arrangementerne. Et godt tegn på designernes interesse for plast, nu mangler vi blot at få aktiveret flere plastproducenter, siger Flemming Christiansen, SP Moulding og Claus Henriksen, Plastindustrien.

Del:

Af Lars Søndergård, Plastindustrien

 
Til marts vil Plastindustriens Designklub afholde en form dating-møde mellem designere og plastproducenter, hvor formålet er at styrke samarbejdet mellem designere og producenter. Det vil være en ren win-win situation, som for producenterne vil betyde nye ordrer siger chef for forretningsudvikling Claus Henriksen, Plastindustrien. 
Ved det seneste møde i designklubben, som blev afholdt på LEGO i Billund, havde man udelukkende inviteret designere, og man kunne hurtigt melde fuldt hus.
 
– Vi blev introduceret til en meget bevidst innovationsstrategi på LEGO, fortæller direktør Klaus Schroeder fra Design-People. Det var meget inspirerende at se, hvordan LEGO giver plads til råderum for nye produkter og samtidig er forankret i markedet. Han mener, det er en god idé at bruge plastleverandører som sparringspartnere, selv om de større designhuse ofte arbejder med ingeniørvirksomheder som formidlere af nye plastprodukter. Det er sparsomt med den direkte kontakt. Men Klaus Schroeder er parat:
 
– Plast er et drømmemateriale, for det kan gradbøjes så meget.
 
Læs mere under annoncen… ###REKLAME###
 
Jakob Brahe-Pedersen fra Brahe Design er især glad for alle de kontakter han får på møderne. Han får inspiration til nye materialer og produktionsprocesser på møderne, og det gælder også i ATV-SEMAPP-regi.
 
– Vi læner os op ad leverandørerne. Lige nu søger vi producenter, der kan lave et kabinet i PUR, som kan absorbere stød. Jeg hører overalt, at man lige så godt kan bruge plast som glas og metal. Et godt eksempel på, at plast godt kan være med til at skabe ekstreme løsninger, er den højdemåler i ABS, Brahe Design formgav til Larsen & Brusgaard og som Felix Baumgartner brugte, da han sprang ud fra en rumkapsel i 29 kilometers højde og landede på jorden efter at have nået en fart på 862 kilometer i timen. Tidligere var højdemålere til militæret lavet af metal.
 
Jakob Brahe-Pedersen er censor på designskoler, og selv om der er en del plastprojekter, fornemmer han, at der går mange år før de unge designere får plasten rigtig ind under huden. 
 
Samarbejde med skoler og organisationer
Den plastmand, der yder den største indsats for samarbejdet mellem plastproducenter og designere er uden tvivl manager Flemming Christiansen fra SP Moulding. Han uddanner selv de studerende på designskolerne i Kolding, Aarhus og Aalborg og er dermed med til at udvide de studerendes kompetenceområder inden for plast.
– Designerne laver helhedsløsninger og de bruger den skandinaviske, lidt minimalistiske formgivning, siger han. Derfor gælder det om at knytte designorganisationer og skoler tæt til plastbranchen.
 
I Designklubbens styregruppe sidder allerede direktøren for Danske Designere, der repræsenterer næsten 800 designere. Direktøren for brancheforeningen Danish Design Association formentlig vil være at finde i styregruppen i den nærmeste fremtid.
 
– Der kunne dog godt være flere PD-medlemmer til møderne i Designklubben, siger Flemming Christiansen. Hans egen virksomhed er et godt eksempel på, at samarbejdet med designere kan være ganske lønsomt og skabe nye ordrer. 
 
Også Claus Henriksen i Plastindustrien peger på, at designerne får mange ideer til nye produkter. De kommer ofte til Plastindustriens sekretariat, hvor de søger plastvirksomheder til produktion af deres nyudviklede produkter.