Plast udfordrer metal

Ikke-kategoriseret

Plastindustrien afholdt i samarbejde med bl.a. ATV en velbesøgt temadag om mulighederne for at erstatte metal med plast.

Del:

Af Lars Søndergaard, journalist

Mødet fandt sted i slutningen af oktober og blev noget af et tilløbsstykke. Salen på Holte Scandic i Odense var fyldt til sidste plads med mere end 75 deltagere. Hvis de ikke i forvejen havde tænkt metalerstatning, fik de en øjenåbner med en række gode indlæg om materialer, priser, fordele og begrænsninger.

Deltagerlisten viste dog, at der kun var få plastproducenter tilstede, og det var synd og skam, mente en af tilrettelæggerne, Flemming Christiansen fra SP Moulding: – Det er brugerne, der er her. Der burde være mindst 10-20 plastproducenter, for her kan de jo finde deres kunder.

Flemming Christiansen indledte selv temadagen. Han havde flere gode budskaber til deltagerne: Der kan bruges en lang række plastmaterialer, ikke kun dyre konstruktionsplast. Der kan også bruges flere produktionsprocesser. De fleste eksempler i løbet af dagen var almindelig sprøjtestøbning, men der var også ekstrudering og glasfiberproduktion. Det bedste budskab var måske, at kunden kan spare mange penge ved at bruge plast i stedet for metal, typisk talte foredragsholderne om besparelser på 20-25 procent.

Hemmeligheden i produktionen er tilsætning af glas, både som korte og lange fibre. Der kom eksempler på op til 70 pct. glasfyld. Det giver den nødvendige stivhed, der kan konkurrere med metal, og det volder tilsyneladende ikke problemer i produktionsprocessen.

Flemming Christiansens figur viser, at der både kan bruges commodity-plast og konstruktionsplast til metalerstatning. Prisforskellen er tydelig.

Danskere med fremme

– Vi er dygtige til metalerstatning i Danmark, og det giver en konkurrencefordel, fastslog Flemming Christiansen. Østeuropæernes og kinesernes materialeviden er stadig begrænset. Han mente, at vi i fremtiden også vil se plasterstatning i almindelig commodity-plast og ikke kun i dyrere konstruktionsplast og meget dyre specialmaterialer.

Læs resten af nyheden under annoncen…###REKLAME###

Flemming Christiansen gennemgik i sin indledning en række af de vigtigste fordele ved at erstatte metal med plast – et emne som flere råvareleverandører senere kom ind på:

  • Reduceret vægt
  • Ingen korrosion
  • Støjreduktion
  • Varme- og el-isolering   
  • Lavere energiforbrug
  • Lang levetid

I dag er det muligt at skabe så stor styrke og stivhed i produktet, at den nærmer sig stål. Temperaturbestandigheden er oppe at snuse ved 350 grader, så også her kan man konkurrere med metaller til de fleste anvendelser. Der er desuden større designfrihed i plast end i metal. En mere kompleks geometri betyder, at man kan integrere flere funktioner i emnet. Endelig er plast betydelig mere energivenligt end metaller. Flemming Christiansen nævnte, at olieforbruget til et plastemne er det halve af et tilsvarende stålemne og kun en fjerdedel af et kobberemne.

Krav til produktet

Joachim Vercauteren fra Chevron Phillips, der producerer PPS materialet Ryton, understregede, at plastproducenten skal være ophyggelig med at specificere sine krav til det færdige produkt. Det gælder fx temperatur, tolerancer og stivhed. Det bør ske i samarbejde med både råvareleverandøren, værktøjsproducenten og kunden. Han kom ligesom flere andre ind på, at man ikke alene skal forlade sig på datablade, men også teste produktet i det virkelige miljø.

Kunder

En af de vigtigste kunder er bilindustrien, fordi lav vægt er helt afgørende i bilproduktionen. Der er også mange nuværende og potentielle kunder i fx procesindustrien og andre industrier, der arbejder i et aggressivt miljø. Alfa Laval, der er komponentleverandør til fødevareindustrien, viste en pneumatisk aktuator i plast, og Preben Kirk Elkjær fra Davinci Development i Billund, fortalte om deres udvikling af en spindeltrappe til en svømmehal, hvor en tidligere ståltrappe havde tydelige rustproblemer.