Plastindustrien kastede 200 legetøjsbåde i Allinge Havn

Ikke-kategoriseret

Til Folkemøde på Bornholm: I juni var det meste af det politiske Danmark samlet til Folkemødet på Bornholm. Også Plastindustrien, der brugte lejligheden til at markere sig som en aktiv medspiller i løsningen af problemer med plastaffald i havene. Til lejligheden blev 200 legetøjsbåde kastet i Allinge Havn og trawlet op igen med et særligt udviklet affaldstrawl.

Del:

Af Asbjørn Lindsø, Plastindustrien

Affald i havet og langs kysterne er et voksende problem, der truer både dyreliv, økosystemer, fiskerierhvervet og turismen. Ofte får plast en uheldig hovedrolle, og historier om øer af plast i verdenshavene finder stadig oftere vej til avisernes overskrifter. Det har været baggrunden for, at Plastindustrien på årets Folkemøde på Bornholm har involveret sig aktivt i debatten om problemet og de mulige løsninger.

Direktør i Plastindustrien Peter Skov siger:

-Det er naturligvis ikke os som industri, der smider plasten i havet. Alligevel er det ofte os, pilen peger på, når medier og andre skal finde en syndebuk for det problem, som plastaffaldet jo desværre udgør. Derfor har vi også en stor interesse i at være med til at præge debatten og gå forrest for at tackle problemet. Det er baggrunden for, at vi har taget emnet op på Folkemødet på Bornholm. Det handler simpelthen om, at vi gerne vil vise, at vi er en del af løsningen – ikke en del af problemet.

Læs resten af nyheden under annoncen…###REKLAME### 

200 svanemærkede legetøjsskibe løs i havnen

Plastindustrien lod det ikke blive ved snakken præsenterede sammen med lokale fiskere i Allinge Havn et konkret bud på en del af løsningen: Et specialdesignet trawl, der kan bruges til opsamling af havaffald i kystnære hotspots, hvor plasten samler sig i særligt store koncentrationer.  Til lejligheden søsatte Plastindustrien 200 svanemærkede legetøjsskibe fra Dantoy for at være sikker på, at der var noget at fiske op, og for at garantere de mange tilskuere noget at kigge på.

Trawlet var blevet bragt til Bornholm i samarbejde med organisationen Waste Free Oceans, der er et initiativ taget den europæiske forening for plastforarbejdende virksomheder, EuPC. Waste Free Oceans har med succes allerede introduceret trawlet i Spanien, Belgien, Frankrig og Portugal.

Fiskerne som havets skraldemænd

EU’s fiskerikommissær Maria Damanaki har luftet tanken om at gøre brugen af affaldstrawlet til en ny mulig indtjeningsvej for fiskerne. Ideen er, at udvalgte fiskere skal bruge trawlet i perioder, hvor de af forskellige grunde ikke kan fiske fisk. Den idé er de danske fiskere meget åbne overfor. Formand for Danmarks Fiskeriforening Svend-Erik Andersen siger:

-Plastindustriens forsøg med et affaldstrawl er meget spændende, og jeg håber, at det vil kunne bidrage til at holde havene rene, sunde og fri for plastaffald. Jeg er også sikker på, at fiskerne vil kunne bruge trawlet, hvis der er et økonomisk grundlag, der kan sikre en fornuftig indtjening for fiskerne.