Nul plast i København?

Ikke-kategoriseret
Del:

Af Peter Skov, Plastindustrien
 

Plastic ZERO. Det er navnet på et stort projekt, som Københavns Kommune netop har søsat, og som løber frem til slutningen af 2014. Titlen lyder umiddelbart skræmmende. Derfor er det godt, at Plastindustrien er inviteret med i en følgegruppe, der kommenterer projektet undervejs.

Formålet med Plastic ZERO er at nedbringe mængden af plast i affaldsstrømmen for at forbruge færre ikke-fornyelige ressourcer og få en kulstofneutral energiproduktion fra affald. Man ønsker også at introducere teknologi for sortering og genanvendelse af plastaffald.

Plastindustrien går konstruktivt ind i projektet. Vi arbejder for Zero Landfill, energieffektive produktløsninger, og at plast skal have et liv nr. 2 ved en genudnyttelse i form af enten genanvendelse eller energiudnyttelse. Materialegenanvendelse skal give mening både miljømæssigt og økonomisk, set i forhold til alternativet energiudnyttelse. Genanvendelse forudsætter en effektiv indsamling og sortering samt mulighed for at bruge råvaren til produkter, der findes et marked for.

Læs resten af nyheden under annoncen…###REKLAME###

Hvad det er endnu vigtigere få sat fokus på er, at plast – før det bliver til affald – er afgørende for store energi- og ressourcebesparelser i varekredsløbet og forbrugsfasen. Specielt når vi taler om husholdningsaffald, så vil fremstilling af plastemballager spare energi i forhold til fremstilling af emballager af traditionelle materialer. Og plastemballagers barriereegenskaber reducerer det store fødevarespild ved markant at forlænge den emballerede fødevares levetid. Faren ved affaldsprojekter er nemlig, at de oftest kun fokuserer på affaldsfasen.

Politikerne herhjemme og i EU ønsker utvivlsomt mere genbrug og genanvendelse, og sker det med fornuft, så skal Plastindustrien være en partner i processen for at nå målet, ikke en negativ modspiller. Men genanvendelsen af plast skal ske professionelt og i økonomisk effektiv proces, og beslutningerne skal træffes på grundlag af samlet viden om sundhed og miljø.