Korttricks, Zar Putin og en styrket konkurrenceevne

Ikke-kategoriseret

PLASTDAGEN 2012: Løfter om bedre vilkår for produktionsvirksomhederne fra erhvervsordførerne fra Venstre og Socialdemokraterne. Det moderne Rusland set med forfatter og journalist Leif Davidsens øjne. Og en opsang til dansk plastindustri fra direktøren for Dansk Design Center illustreret med et korttrick. Årets Plastdag bød på lidt af hvert.

Del:

Af Asbjørn Lindsø, Plastindustrien
 

En tryllekunstner beder sin assistent vælge et kort ud af et sæt spillekort med blå ryg. Tryllekunstneren samler kortene igen og lægger dem på bordet med forsiden op. Han knipser med fingrene og tager kortet, assistenten valgte. Det har stadig blå ryg – men alle de andre kort har nu pludselig rød ryg!

Det er ny direktør i Dansk Design Center Nille Juul-Sørensen, der viser tricket på video under sit oplæg på årets Plastdag. Og pointen er ikke tricket i sig selv. Pointen er alt det, der sker, mens spillekortene øjensynligt skifter farve.

Bagefter ser vi nemlig videoen igen, men denne gang filmet fra en anden vinkel.  Vi ser nu, at mens både kameraet og tilskuere fokuserer på kortet, assistenten valgte, så skifter begge de medvirkende tøj og baggrund og borddug bliver ændret.

Nille Juul-Sørensens pointe med tricket er klar og indeholder en slet skjult opsang til de 150 nøglepersoner fra dansk plastindustri, der var samlet til årets Plastdag:

-Det er det samme, der lige nu sker for jer i plastindustrien. Verden ændrer sig i rekordfart omkring jer, men I ser ikke alle de muligheder, det giver jer, fordi I fokuserer alt jeres energi på noget helt andet. I bliver nødt til at være klogere end det.

Det er særligt omstillingen til et mere ressourceeffektivt samfund, der optager Nille Juul-Sørensen:

-Hvis vi vil opretholde vores nuværende ressourceforbrug, så skal vi bruge tre jordkloder. Det har vi ikke, så vi skal til at tænke os om. I stedet for bare at producere mere og mere, skal vi til at producere klogere. Brug og smid væk-kulturen synger på sidste vers. Det giver jer uendeligt mange muligheder, hvis I er i stand til at se dem.

Og forstår industrien ikke mulighederne, så ser Nille Juul-Sørensen dystert på fremtiden:

-Så ender I som Kodak og Nokia. De har ikke været i stand til at omstille sig til en verden, der ændrede sig – og har betalt prisen.

Zar Putin og den købelystne middelklasse

Nille Juul-Sørensen var kun en ud af en række interessante oplægsholdere, der havde fundet vej til årets Plastdag. Som optakt til Plastindustriens fact finding-tur til Rusland til efteråret gav journalist og forfatter Leif Davidsen Plastdags-deltagerne sit syn på det moderne Rusland

-Hellere bruge din pensionsopsparing i dag end finde ud af, at den er væk i morgen. Sådan er der mange russere, der tænker, mener Leif Davidsen. Og den russiske middelklasse har rigtig mange penge at bruge af. Derfor er der tale om kæmpe marked.

Læs resten af nyheden under annoncen…###REKLAME###

Leif Davidsen, der har boet i Rusland gennem flere år og kender landet bedre end de fleste, forholder sig meget kritisk til den siddende præsident Vladimir Putin. Han mener dog ikke, at russerne oplever det på den samme måde.

-Putins styre har mange ligheder med det gamle zarstyre, men spørger du en middelklasserusser, vil han sige, at han har stor personlig frihed, fordi han kan købe det, han vil.
 

Politiske løfter til dansk plastindustri 

Plastdagen bød også på en erhvervspolitisk debat med Frank Gad, adm. direktør i SP Group, og direktør i Plastindustrien Peter Skov på den ene side. På den anden side sad erhvervsordførerne fra Venstre og Socialdemokraterne Kim Andersen (V) og Benny Engelbrecht (S).

Frank Gad og Peter Skov tog fat på de problemer, som skatter og afgifter skaber for danske plastvirksomheder. Vi har verdens højeste skattetryk, der finansierer verdens dyreste offentlige sektor, alt imens arbejdspladserne i den private sektor forsvinder ud af landet med alarmerende fart. Vores elpriser er fire gange så store som i resten af EU. Det til trods for at plastindustriens energieffektivitet er dobbelt så god som udlandets.

Som repræsentant for regeringen var Benny Engelbrecht meget positiv overfor at imødekomme mange af de kritiske røster:

-I løbet af de sidste 20 år er lønningerne i Danmark steget dobbelt så meget som i landene omkring os. Vi er meget opmærksomme på, at det giver problemer for virksomhedernes konkurrenceevne, og at det er noget, der skal rettes op på, sagde Engelbrecht blandt andet.