Frankrig vedtager omfattende bisphenol A-forbud

Ikke-kategoriseret

Frankrig har vedtaget et forbud imod plastkemikaliet bisphenol A i alle emballageprodukter, der har kontakt med fødevarer. Helt skudt over målet og ærgerligt, at videnskabelige vurderinger tilsidesættes, mener Plastindustrien.

Del:

Af Asbjørn Lindsø, Plastindustrien

Det franske parlament har vedtaget verdens mest omfattende forbud mod det omdiskuterede kemikalie bisphenol A. Forbuddet træder i kraft fra 2014 og kommer til omfatte alle emballageprodukter, der er i kontakt med fødevarer –i praksis alle konserves-, øl- og sodavandsdåser. Forslaget blev vedtaget med overvældende flertal i det franske parlament, hvor kun 2 ud af 350 medlemmer stemte imod.

Franskmændene går med forbuddet meget længere end både EU’s og Danmarks regulering af brugen af bisphenol A. I Danmark er kemikaliet forbudt i produkter til børn under tre år, mens det i resten af EU kun gælder sutteflasker af polycarbonat.

Plastindustrien: Forbud er skudt over målet

Bisphenol A er et af de mest gennemtestede stoffer i verden. Både EU's fødevaresikkerhedskomité, EFSA, og WHO har ved flere lejligheder frikendt kemikaliet i de mængder, som mennesker udsættes for. Sikkerhedsberegninger har for eksempel vist, at et menneske skal drikke, hvad der svarer til 6000 liter væske om dagen hele livet fra en sutteflaske med bisphenol A, før der er tegn på påvirkning.

Derfor er det franske forbud på mange måder ikke hensigtsmæssigt, mener Plastindustrien. Miljøkonsulent Lars Blom siger:

-Plastprodukter skal naturligvis fremstilles på en måde, så de ikke er til skade for hverken forbrugere eller miljø. Derfor er det vigtigt, at vi til hver en tid arbejder med at minimere de risici, der vil være. Men i forhold til de risici vi kender ved bisphenol A, så er det franske forbud altså skudt helt over målet. Der er ganske enkelt ikke nogen logisk sammenhæng mellem de videnskabelige vurderinger af bisphenol As skadelige virkninger, og så det at man fuldstændig forbyder det i emballage med fødevarekontakt.

Læs resten af nyheden under annoncen…###REKLAME###

Forbud kan have modsat effekt

Blom forklarer videre, at forbuddet meget vel kan få den effekt, at de franske forbrugere fremover bliver udsat for større sundhedsrisiko end de er i dag:

-De alternativer, som producenterne kan blive nødt til at bruge, er langt mindre undersøgt end bisphenol A og kan derfor også sagtens vise sig at være mere skadelige end bisphenol A. På den måde kan de franske politikere meget vel ende med at skade de forbrugere, som de ønsker at beskytte. Det er jo den triste ironi ved denne type lovgivning, hvor de videnskabelige vurderinger tilsidesættes.

Læs mere om bisphenol A her.