Sprøjtestøbning

Del:

Sprøjtestøbning er en af de mest anvendte måder at fremstille plastprodukter på. Danske plastvirksomheder sprøjtestøber alt fra små dele til høreapparater over LEGO-klodser til store elementer til biler.

Sprøjtestøbning er den mest udbredte proces til massefremstilling af plastprodukter. Det er en meget effektiv metode til produktion af produkter med såvel simple som komplekse former. Sprøjtestøbte emner spænder vidt. Fra meget små emner som dele til armbåndsure, LEGO-klodser eller høreapparater til store emner som f.eks. havemøbler og kofangere til biler.

Ved sprøjtestøbning anvendes sædvanligvis termoplast, men metoden og det rette udstyr giver også mulighed for fremstilling af emner i hærdeplastelastomerer, kompositter og opskummet plast.

Sprøjtestøbeprocessen er skematisk angivet på figuren.

  • Plastråvarer i pulver- og granulatform tilføres maskinen gennem en fødetragt.
  • Plastmaterialet transporteres af snekken gennem maskinens cylinder og blødgøres ved varme fra omsluttende varmelegemer og friktionsvarme som følge af snekkens rotation.
  • Efter endt plastificering indsprøjtes et nøje afmålt mængde plast i den lukkede og afkølede form – også kaldet et værktøj. Indsprøjtningen sker under stort tryk.
  • Plastmassen størkner, og emnet udskydes det færdige emne af formen. Der er normalt ikke behov for efterbearbejdning.
Skitse af sprøjtestøbningsprocessen.

Sprøjtestøbning kræver avanceret formværktøj

Formværktøjet har afgørende betydning for hele processens forløb. Bl.a. skal kølekanaler og indløb placeres rigtigt. Formen er et stykke højpræcisionsværktøj fremstillet i specialstål og er derfor dyr at anskaffe.

Sprøjtestøbemaskinens størrelse angives normalt efter lukkekraft og ligger typisk fra 250 kN (ca. 25 t) til mere end 10.000 kN (ca. 1.000 t). Støbeprocessen varer fra nogle få sekunder til flere minutter, afhængig af emnets størrelse og kompleksitet. Emnerne kan veje fra mindre end et gram og op til adskillige kilo.

Sprøjtestøbemaskiner er i dag udstyret med en avanceret mikroprocessorstyring, der giver mulighed for et optimalt procesforløb.