Jyllands-Posten stiller skarpt på plastbranchen

Jyllands-Posten har for nyligt bragt et helt tillæg med titlen ‘Emballage & Plastindustrien’. Tillægget indeholder en række spændende historier fra den danske plastbranche og en stort interview med Plastindustriens nye miljøpolitiske chef.

Del:

Plast er noget, som vi alle møder utallige gange i vores dagligdag, og som de fleste af os ikke kunne være foruden. Dog er det måske sjældent, at der bliver tænkt videre over de mange udfordringer der hænger sammen med at producere emballagen til dit kød, isoleringen til din husmur eller rørene til dit drikkevand.

I et særtillæg til Jyllands-Posten bliver der sat fokus på da mange sider, der er af en industri som plastbranchen.

Industri og NGO’er arbejder mod mikroplast

Plastindustrien er bl.a. med i projekt Plastfrit Hav, hvor plast i havet bekæmpes og forsøges forebygget.
Plastindustrien er bl.a. med i projekt Plastfrit Hav, hvor plast i havet bekæmpes og forsøges forebygget.

Både sammen og hver for sig arbejder Plastindustrien, Det Økologiske Råd, Danmarks Naturfredningsforening og Plastic Change mod forurening med mikroplast i havet. Udover at det fra alles side ønskes at befolkningen og politikerne er klar over problemet, så det kan blive behandlet i fremtiden, har man yderligere initiativer.

Både forskning for at forstå problemet fuldkomment er relevant, ligesom man i Plastindustrien har tiltag, der sørger for at spild i plastproduktionen hos de enkelte virksomheder ikke resulterer i, at plast ender i vandmiljøet.

Flygtninge skal afhjælpe ingeniørmanglen

Mange danske plastvirksomheder mangler ingeniører. Samtidig er der i den seneste tid kommet mange flygtninge til Danmark, som mangler et job – og blandt disse, er der selvfølgelig også ingeniører.

I et nyt projekt i samarbejde mellem IDA og Plastindustrien, bliver ingeniører med flygtningebaggrund gennem grundigt uddannelses- og praktikforløb introduceret til det danske arbejdsmarked, hvilket forhåbentligt medfører mange nye ansættelser og nogle udfyldte ingeniørstillinger hos de danske plastvirksomheder.

Rotationsstøbning uden spild

Genbrugsgranulat fra Dansk Rotations Plastic A/S.
Genbrugsgranulat fra Dansk Rotations Plastic A/S.

Hos Dansk Rotations Plastic A/S i Kalvehave på Sydsjælland lever man af rotationsstøbning.  Virksomheden er familieejet, og har været det i flere generationer. I processerne efter støbning, er der som regel dele af et emne der skal skæres fra, både småt og stort.

Hos Dansk Rotations Plastic A/S er det aldrig blevet smidt ud, hverken stort eller småt, for det kan kværnes og bruges igen, og denne tankegang er helt naturlig for ejerne, der er vokset op med den mentalitet hos deres far.

Virksomheden leverer bl.a. flaskecontainere og regnvandsbeholdere, så tanken om at opsamle og genbruge i processen ligger ikke langt fra formålet med produkterne.

Læs hele tillægget fra Jyllands-Posten her.