Lad os vinke farvel til PSO-afgiften

Regeringen foreslår i 2025-planen, at PSO-afgiftes afskaffes gradvist fra år 2017 til 2022. Thomas Drustrup, adm. direktør i Plastindustrien, er overbevist om, at det er noget, der vil bidrage til vækst hos mange danske plastvirksomheder.

Del:

Nedenstående er bragt som debatindlæg i Jern-Maskinindustrien – 9/9:

I skrivende stund har Regeringen netop præsenteret 2025-planen og meget tyder på, at danske virksomheder og forbrugere fremover slipper for at skulle betale PSO-afgift.

Det har været en lang sej kamp at nå hertil, og selvom PSO-afgiften ikke er lagt helt i graven endnu, så er jeg glad for, at der er stigende politisk opbakning til at forbedre især danske produktionsvirksomheders konkurrencevilkår.

Regeringen foreslår i 2025-planen, at PSO-afgiftes afskaffes gradvist fra år 2017 til 2022. Det betyder i praksis, at afgiften i gennemsnit reduceres med omkring 3 øre pr. kWh i 2017 stigende til ca. 17 øre pr. kWh, hvor den så er helt væk.

Jeg er overbevist om, at det er noget, der vil bidrage til vækst og øget beskæftigelse hos mange danske plastvirksomheder. Vi har eksempelvis medlemmer, der betaler en PSO-afgift svarende til det beløb, som det koster at ansætte en håndfuld operatører i produktionen.

Det siger sig selv, at en afskaffelse af PSO-afgiften vil gøre det nemmere at beholde og at skabe produktionsarbejdspladser i Danmark. Regeringens beregninger viser, at manøvren samlet set også løfter vores BNP med 1,5 milliard kroner, så der er al mulig grund til at håbe, at et flertal i Folketinget kan nå til enighed i den her sag.

Det eneste hår i suppen er, at afskaffelsen af PSO-afgiften delvist skal finansieres ved at sænke ambitionsniveauet i forhold til investeringer i havvindmøller. I Danmark lever vi højt på, at vi har nogle utroligt dygtige virksomheder, der på den ene eller anden måde beskæftiger sig med vindenergi.

Det ville være en kedelig situation, hvis vi mister vores føring på dette område, og det er derfor mit håb, at finansieringen af PSO-afgiften kan ske på anden vis. Et alternativt finansieringsforslag er at holde bare en smule igen med det generelle offentlige forbrug, der ifølge regeringens 2025-plan fortsat skal vokse med hele 0,5% årligt.

Samlet set er der dog ingen tvivl om, at banen nu er kridtet op til nogle spændende politiske uger, der forhåbentlig er begyndelsen på enden for PSO-afgiften.