Genanvendelse: Sund fornuft, innovativt eller begge dele?

Genbrugsplast, der har været igennem kværnen første gang.

En reportage fra Kalvehave, Sydsjælland.

Jeg, Kirsten Jensen, var i august på Sydsjælland, for at høre mere om genbrugsplast og brugen af den på en dansk plastvirksomhed. Reportagen er en del af et større projekt, der lanceres senere på året, nemlig et projekt, der har til formål at sætte fokus på genanvendelse hos de danske plastvirksomheder.

Del:

I forbindelse med et nyt projekt hos Plastindustrien, havde jeg i midten af august fornøjelsen af at besøge Dansk Rotations Plastic ApS i Kalvehave på Sydsjælland. En familieejet virksomhed i meget smukke omgivelser.

Rotationsstøbning er i sig selv en fascinerende proces, hvor emner i alle størrelser bliver roteret rundt i to dimensioner i flere timer.  Men det var ikke for at se det, at jeg var kørt hele vejen til det sydsjællandske. Jeg var kørt til Kalvehave for at få en snak med brødrene Michael og Hans Endsgaard, der sammen med søsteren Vicki ejer Dansk Rotations Plastic ApS (DRP). En snak om genanvendelse, mere præcist.

Hos DRP anvendes genbrugsplast i mange produkter. Indtil videre stammer plasten fra produktionsaffald, som de selv kan kværne nok til, at det kan genbruges. Det bliver brugt til fx regnvandstønder og kompostspande, og har kun den begrænsning, at produktet skal være sort, da granulatet/pulveret er en blanding af alle farver, og kun sort kan camouflere det.

Hos DRP er der intet nyt i at genbruge plast – det har man gjort lige siden faderen startede virksomheden i 1972.  ”Vi smider det ikke ud!” plejede han ifølge Michael Endsgaard at sige. Og det gør man stadig ikke – hvorfor skulle man dog? Genbrug er jo ikke et nyt koncept, men blot god sund fornuft. Både i et økonomisk og miljømæssigt perspektiv.

Men der sker dog nye ting på genbrugsfronten hos DRP. I forbindelse med Projekt Plastfrit Hav, som Plastindustrien, Det Økologiske Råd og Plastic Change står bag, har der bl.a. været mange strandrensninger langs Vesterhavet. Det opsamlede affald er blevet renset, sorteret og lavet til nyt granulat hos oparbejdningsvirksomheden Aage Vestergaard Larsen A/S, og snart skal det sendes til Sydsjælland, hvor de to brødre skal forsøge at få en strandbænk ud af det tidligere plastaffald. Et spændende projekt, der forhåbentligt viser, at der er stort potentiale i plastaffaldet.

I Kalvehave er man spændt på, hvordan det skal gå med genbrugsgranulatet, men hvis kvaliteten er som lovet burde der ikke være nogen problemer. Der er også åbenhed for at tage konceptet til sig i industriel sammenhæng. Der er nemlig stor efterspørgsel på produkter i genbrugsplast, så såfremt man ikke behøver at gå på kompromis med kvaliteten, og rigelige mængder kan fremskaffes, vil man gerne i højere grad producere i genbrugsplast – og det leder mig hen til, hvad jeg lavede i Kalvehave.

DRP (www.drp.dk) er nemlig ikke et enkeltstående tilfælde, når det kommer til genanvendelse. Genanvendelse af plast er ikke nyt koncept, og rigtig mange af Plastindustriens virksomheder gør det allerede, mange vil gerne gøre det i højere grad, og efterspørgslen på produkterne er helt sikkert til stede!  Vi er derfor hos Plastindustrien i gang med at lave et katalog, der skal vise blot nogle få af de mange fantastiske eksempler, der er på genanvendelse hos de danske plastvirksomheder.

I kan altså glæde jer til at se og høre om mange flere gode eksempler på, hvordan plast allerede genanvendes, og det kan forhåbentligt give inspiration til, hvordan vi i fremtiden kan øge genanvendelsen endnu mere.