Politisk interesse for bæredygtig erhvervsudvikling i Nordjylland

Besøgende hos Aage Vestergaard Larsen.

Seks folketingpolitikere, tre nordjyske virksomheder og et grønt netværk – sådan lød opskriften på en spændende politikerrundtur, der satte fokus på den grønne erhvervsudvikling i Nordjylland.

Del:

Seks folketingspolitikere besøgte den 22. august Nordjylland for at opleve, hvordan tre nordjyske virksomheder har skabt vækst og stærke forretningsgrundlag igennem bæredygtighed.

På turen, der var arrangeret af Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark (NBE), mødte politikerne tre meget forskellige virksomheder, som på hver deres måde har gjort arbejdet med bæredygtighed/cirkulær økonomi til en del af deres forretningsgrundlag.

Plastgenanvendelse hos Aage Vestergaard Larsen

Arne Boelt, der er borgmester i Hjørring Kommune og næstformand i NBE, guidede folketingspolitikerne sikkert igennem de stærke nordjyske erhvervscases. Første stop på turen var hos Aage Vestergaard Larsen i Mariager, der er Nordens største genanvendelsesvirksomhed inden for plast, og virksomheden oparbejder årligt mere end 12.000 ton plast.

Her blev deltagerne klogere på muligheden for at forvandle plastaffald til en ny genanvendelig råvare til plastindustrien. Dagen bød også på en rundvisning i virksomhedens produktion.

Besøget blev afsluttet med en debat om de store mængder plast i Danmark, som vi p.t. ikke evner at udnytte, som den værdifulde ressource det er. Generelt udtrykte de besøgende stor interesse for at være med til at øge genanvendelsesgraden af plast i Danmark

Bæredygtigt byggeri og indretning

Efter besøget i Mariager besøgte politikerne Højer Møbler, som producerer kreative læringsmiljøer. Virksomheden arbejder bl.a. med at skabe nye forretningsmodeller, hvor møblerne udlejes og tilbagetages, så virksomheden efterfølgende kan istandsætte møblerne eller genanvende materialerne.

Den sidste virksomhed, som politikerne besøgte, var Lund & Staun i Svenstrup, som tidligere på året blev Danmarks første FSC-certificerede entreprenørfirma. Her talte de om fordelene ved bæredygtige byggerier, men der blev også tid til at ”slå et slag” for bæredygtigheden i en uformel sømkonkurrence.

Dagen blev afsluttet i Nørresundby, hvor politikerne mødtes med NBE- bestyrelsen til en snak om fremtiden for den bæredygtige erhvervsudvikling i Nordjylland.

Besøget gav anledning til flere spændende debatter mellem virksomhederne og politikerne, og der er derfor planer om at gentage succesen næste år.

– Besøget var en stor succes, og vi har på politikernes foranledning allerede inviteret dem til at komme tilbage næste år for at blive endnu klogere på det bæredygtige erhvervsliv i Nordjylland, fortæller formand for NBE, Jens Højer.

Følgende folketingspolitikere deltog:

  • Søren Gade, Folketingsmedlem (Venstre)
  • Lise Bech, Folketingsmedlem (Dansk Folkeparti)
  • Bent Bøgsted, Folketingsmedlem (Dansk Folkeparti)
  • Torsten Gejl, Folketingsmedlem (Alternativet)
  • Ane Halsboe-Jørgensen, Folketingsmedlem (Socialdemokraterne)
  • Pia Adelsten, Formand for Miljø- og Fødevareudvalget (Dansk Folkeparti)