Vellykket studietur til Tyskland

25 deltagere har netop været på en kombineret netværks- og studietur i Tyskland, hvor der bl.a. var indlagt besøg hos BASF og Kunststoff Institut Lüdenscheid. Studieturen var kommet i stand efter initiativ fra Plastindustriens Sprøjtestøbesektion. 

Del:

På trods af at nogen hævder, at Volkswagen på det seneste har ramponeret ’Made in Germany’-brandet, så er det tyske marked og den tyske kemi- og plastindustri altid interessant og lærerig for danske virksomheder.

Derfor havde Sprøjtestøbesektionen taget initiativ til en studietur til Tyskland – der samtidig bød på gode netværksmuligheder for deltagerne. Turen var indtil sidste øjeblik truet af Lufthansas pilotstrejke, men endte med at blive gennemført og  turen nød deltagelse af 25 personer.

Den første destination var kemivirksomheden BASF, der i plastsammenhæng er kendt som en vigtig og trendsættende råvareleverandør. Som en del af virksomhedens tilbud til producenter og designere driver BASF-faciliteten designfabrik®.

Der blev lyttet intenst under oplægget hos BASF’s designfabrik®.

Her kan man få ’personal advice from experts’ hvilket betyder, at man i en uformel og inspirerende atmosfære kan få hjælp til alle tekniske aspekter forbundet med at realisere et plastprodukt. Altså konkret ’design for manufacturing’ rådgivning og bistand til at optimere fremstillingsprocesser i forhold den plastråvare, der anvendes.

Deltagerne i studieturen fik blandt fremvist forskellige produkter, hvor BASF har bistået i designfasen.

Undervejs bød teknologieksperter på endog meget akademiske oplæg om blandt andet topologioptimering af dele til bilindustrien. Læs mere om designfabrik® via dette link.

Efter besøget i designfabrik® var gruppen på en lidt utraditionel virksomhedsrundtur, i den forstand at rundturen foregik i bus og varede en time.

BASF-sitet i Ludwigshafen består nemlig af 110 enkelte fabrikker og breder sig over et areal der er 2-3 km. bredt og næsten 7 km. langt. Her er der mere end 230 km. jernbane og 2800 km. rør og et energiforbrug tilsvarende Berlin. Desværre er der forbud mod fotografering. Om aftenen var der fælles middag.

Stor virksomhedsopbakning til uddannelsesmekka

Dagen efter besøgte gruppen ’Kunststoff Institut Lüdenscheid’ nord for Frankfurt.

Byen syner ikke af meget, men i området omkring byen er der flere end 500 plastvirksomheder og mere end 110 værktøjsfirmaer. Imponerende mange af disse er gået sammen i det private Kunststoff Institut, der leverer uddannelse og forskning.

Blandt uddannelserne er både operatørforløb og efteruddannelse men også ingeniøruddannelser i Kunststofftechnich sammen med Fachhochschule Südwestfalen. Mere om dette på hjemmesiden med mottoet Plastindustrien kan tilslutte sig ‘Zukunft is Kunststoff’.

Forskningen sker blandt andet gennem FP7 og Horizon 2020-programmer indenfor væsentlige plastteknologier, og det var tydeligt, at virksomhederne fik et stort udbytte af samarbejdet og de fælles projekter til trods for at mange også er konkurrenter. Læs mere om det via dette link.

Sprøjtestøbesektionen har modtaget mange positive tilbagemeldinger på den kombinerede netværks- og studietur, og der er indkommet flere gode forslag om fremtidige besøgsmål. Sektionens bestyrelse samler disse holdninger sammen og bruger dem til at tilrettelægge fremtidens arrangementer.